Садржај на сајту тренутно није комплетан, хвала на разумевању.
#udimitrovgradu.rs

Сеоски туризам

Димитровград располаже бројним ресурсима за развој туризма. Уз укључивање привредних и ванпривредних чинилаца који имају интереса за развој туризма, ова привредна грана требалао би да постане један од носиоца развоја Општине. Важан производ будућег туризма , којим ће Димитровград да покаже своју орјентисаност према природи и одрживом развоју је рурални туризам. Рурални туризам би требао да допринесе очувању сеоске средине и културне баштине, али и да економски мотивише локално становништво да ту остане, стварајући услове за конфоран живот. Овакав вид туризма могао би умногоме допринети заштити природе односно аутохтоних врста флоре и фауне, али и обезбедити средства за развој и улагање у село.

Највећа вредност одмора у селима је нетакнута природа, чист ваздух, чиста вода, здрава храна и традиционална гостољубивост наших домаћина. Велики број села налази се у близини вредних кулурно-историјских споменика које туристи могу организовано посетити. Изузетну културну вредност имају и грађевине традиционалне архитектуре, са карактеристикама подручја као и производи старих заната и ручне радиности, кроз које се најбоље упознаје богато наслеђе народа. Боравак у нашим селима пружа туристима могућност за шетње, рекреацију, бављење спортом, организоване обиласке оближњих природних и антропогених споменика, као и разних изложба и ликовних колонија које се организују у окружењу уз могућност лова, риболова, јахања, планинарења, вожње бицикла, брања шумских плодова и лековитог биља и других рекреативно-забавних активности у природи .

Села

Боравак у селима пружа прилику и за дружење са животињама, што је посебно интересантно деци која долазе из великих градских центара.

Једна од фарми која се налази на Старој планини, у селу Каменица, је фарма "Стадо".

Интерактивна фарма вредне породице Иванов у Каменици код Димитровграда, у Парку Природе Стара Планина је алтернативни концепт очувања генетских ресурса балканских аутохтоних раса, започет 2003. године. Пројекат "интерактивна фарма" спроводи Природњачко друштво "Натура Балканика" из Димитровграда. Ако сте жељни потпуног мира и уживања у  природном, аутентичном и скоро заборављеном амбијенту из прве половине прошлог века, онда је село Каменица и Стара планина право место за вас. Ако желите да за тренутак видите како се живот заправо одвијао у прошлости - ово је такође право место за вас. Фарма и етно кућа-сеоско домаћинство породице Иванов на Старој Планини код Димитровграда представљају идеално одредиште за планинаре, бициклисте, као и за све љубитеље исконске, дивље природе, животиња и добро очуване традиције и наслеђа. Реновирани објекат породице Иванов у стилу традиционалне старопланинске архитектуре налази се унутар Парка природе Стара планина, у селу Каменица, које има 16 становника. Сеоски објекат планинског типа има једну двокреветну собу са купатилом и једну трокреветну собу која користи друго, заједничко купатило. Гости могу да користе кухињу, као и пространу трпезарију са поставком различитих музејских експоната и  традиционалних употребних предмета. Могућ је такође и закуп целе куће.

Фарма се налази на удаљаности од 1,5 км од Димитровграда и магистралног пута Ниш-Софија. Понуда фарме: јединствена збирка балканских аутохтоних раса животиња; "фарм шоп" - продавница производа са фарме; дечије игралиште, традиционална кухиња; етно соба и образовни програми. Фарма и етно кућа-сеоско домаћинство породице Иванов у селу Каменица располаже и салом за састанке - конференцијским простором капацитета за 30 особа, са професионалном опремом за озвучење и ефикасан рад. Најатрактивнији део програма фарме и етно куће Иванов је могућност рекреативног - теренског јахања на аутохтоним расама коња (домаћи брдски и нониус). Фарма Иванов у Димитровграду промовише вредности балканских агрогенетичких ресурса, сеоског наслеђа и својим програмом пружа допринос развоју маргинализованих сеоских области Србије.

Фарма Иванов 'Стадо' тренутно поседује 7 аутохтоних раса домаћих животиња - домаћи брдски коњ и нониус, каракачанска овца, балкански магарац, балканска коза, праменка бардока, мангулица свиња и пулин пастиркси пас, око 100 метара од куће. Визија ове фарме на подручју Димитровграда је заштита балканских домаћих аутохтоних раса, међу којима је каракачанска овца једна од најдревнијих раса југоисточне Европе. Стадо такође има воденицу у којој бројни произвођачи вуне прерађују вуну. Посетиоцима Фарме Иванов у Димитровграду се пружа и могућност представљања производње глистењака на бази калифорнијских глисти на пољопривредном газдинству Ивана Димитрова. Специјална пажња се посвећује промовисању  и  валоризовању локалних типичних производа на бази аутохтоних раса и традиционалних технологија вунене рукотворине и посебни старопланински џемпери, млечни производи попут качкаваља, белог сира, мед и други пчелињи производи, воће, поврће и лековито биље. Фарма и етно кућа Иванов у Димитровграду поседује део објекта који ће се у будућности користити за  занатску  прераду  меса мангулице, као и за прераду млека. Део фарме Иванов Димитровград је намењен боравку деце у  циљу зближавања младих генерација са селом и традиционалним наслеђем и вредностима села.

Још једна од фарми је и фарма "Равна шума", рај за овце, козе, али и ламе.

 

На пашњацима крај села Пртопопинци пасу стада аутохтоних раса, беле метохијске овце бардоке и балканске козе које се на оближњој фарми гаје на традиционални начин. На газдинству породице Васов живе и брдски коњи, краве и живина, а посебну пажњу привлаче ламе.

Једном речју - прави мали зооврт.

Стада на паши од шакала и вукова чува група пастирских паса, од пулина и оштродлаког јазавичара до шарпланинца и каракачанског кучета Шарка, које је такође аутохтона раса.

Према речима домаћина породичне фарме Александра Васова, традиционални начин узгоја подразумева посебну бригу о животињама.

У органској производњи услови за раст и развој животиња су јако важни. Води се рачуна о свему, почев од одабира стоке за репродукцију, здравом одрастању младих, формирању стада, пуштању на пашу, шетњи, сунцу и свему што је општа добробит животиња. Органски одрживи ставови јесу она знања и искуства која су имали наши преци, њих само треба скроз прилагодити данашњем тренутку - каже Васов.

Тако се тренутно на фарми гаји 120 оваца и 80 коза од чијег млека се припрема сир мешанац. Прави гастрономски ужитак, бели сир од мешаног свежег млека оваца и коза, такође се припрема на традиционалан начин, као бели саламурски сир.

Овај производ специфичан је, како због млека посебних сорти, тако и због поднебља са ког потиче. Сир се складишти у просторијама са стабилном температуром и постојан је до јануара. Технологија за производњу овог деликатеса преузета је од старијих мештана који су некада били радници млекаре.

Што се тиче продаје, Васов каже да је он практично породични фармер - обавести своје пријатеље пре поласка на пут и они наруче жељене количине које им он испоручи. Иначе. стални купци су углавном пријатељи и посетиоци из Београда и Софије.

Александар Васов је ветеринар по струци, а као љубитељ паса и одгајивач посебних сорти, он је и међународни кинолошки судија.

После студија и живота у Београду одлучио је да се врати у родни крај и на породичном имању уз своја улагања и субвенције покрене фарму "Равна шума".

Данас је ово место посећено и због великог броја животиња аутохтоних раса и одлично је место за организовање едукативних садржаја.

Најчешћи посетиоци су ученици и студенти, и то како из земље, тако и из иностранства. Почетком школске године фарму су посетили ученици из Ниша и средње ветеринарске школе из Алексинца.

Студенти ветеринарских факултета на овој фарми одржавају и практичну наставу.

На фарми је пуно посла и за њих су, каже Александар, задужени чланови домаћинства, мајка агроном и отац неуропсихијатар у пензији. Само је један запослени радник, док се повремено ангажују сезонски радници. Међутим, има послова за које Александар ангажује своје пријатеље, како он то каже - за мобу.

 

Поред дивног шумског пејзажа, интересантних и ретких врста животиња, домаћин својим гостима пружа посебно задовољство уз звуке изворне музике на традиционалним инструментима.

Основни инструмент који свира Александар је кавал, иначе традидицонални инструмент пастира, али не изостају гајде, фрула и тамбурица. Професионално бављење музиком везује Васова за оркестре НаиССа из Ниша, Теодулија из Београда и Царибродски оркестар из Димитровграда.

У селу Прача, недалеко од Димитровграда, у склопу пчелињака  Андрејевић, већ неколико година постоји апи инхал комора. 

 Апи инхал комора намењена је за инхалацију ваздухом из кошнице. Аромати из кошнице коју чине матична млеч, прополис, восак, мед, перга, пчелињи отров, полен, пчелињи отров, благодетно делују на јачање имунитета и респираторних кардиоваскуларних болести.