Садржај на сајту тренутно није комплетан, хвала на разумевању.
#udimitrovgradu.rs

Гастрономија

Смештен на самом југоистоку Србије Димитровград (Цариброд) се може похвалити изванредно еколошки очуваним деловима који представљају праве биолошке резервате  где живи велики број ретких и вредних биљних и животињских врста. Такође постоје изванредни услови за сточарску производњу, посебно овчартво па тако у нашој општини постоји велики број фарми са аутохтоним расама домаћих животиња. Традиција овог краја је и производња квалитетних млечних и месних производа- старопланински качкаваљ, старопланинско јагње, шушеница, али и јела по којима је овај крај надалеко чувен – шопска салата. У димитровградском крају се добро и много једе, култ хране постоји невезано од  празновања али се већина специјалитета припрема баш на те дане. Свакако  и у бројним ресторанима, кафанама и сеоским туристичким домаћинствима можете пробати неке од чувених царибродских специјалитета.

ТРАДИЦИОНАЛНА ЈЕЛА

Предјела

Морузница (проја)

Зељаник (пита са ливадским зељем)

Баница (пита од домаћих кора са сиром)

Јанија (чорба од овчијег меса и поврћа)

Главна јела

П'лњене шушпе (пуњене црвене-суве паприке)

Сармице од виновог листа (листови винове лозе пуњени месом и пиринчем)

Посипан качамак (јело припремљено од воде и кукурузног брашна преливено уситњеним сиром, свињском машћу или маслацем и спржом-чварцима)

Овчетина на пари

Салате

Шопска салата (парадајз, краставац, лук , сир, уље,со)

Љутеница (салата од сувих љутих паприка и празилука

Таратор салата (салата од свежег краствца и киселог млека)

Десерти

Тиквеник (пита од бундеве)

Козунак (традиционални слатки колач који се припрема за Ускрс

Пестиљ од шљиве (суве шљиве помешане са шећером и брашном)