Садржај на сајту тренутно није комплетан, хвала на разумевању.
#udimitrovgradu.rs

Манифестације

1. Манифестација "Дани Царибродске шушенице"

       одржава се сваке године средином новембра месеца. Манифестација промовише гастрономију и традиционалне укусе овог краја, са акцентом на шушеницу (димљено свињско месо). Поред шушенице ту су остали месни производи, прерађевине од млека, производи од воћа и поврћа, домаћа радиност и стари занати. Манифестацију прати богат културно-уметнички програму.

Организатор је Туристичка организација Цариброд.

2. Пржено&фунги фест 

       манифестација  такмичарког и промотивног типа. Пржено је јело које се у димитровградском крају припрема од неког  поврћа парадајза, лука, паприке, печурака, а додаје се и сир, јаја, сланина, по укусу онога који спрема. Такође, битно место  заузима и качамак, јело од кукурузног брашна и воде, који се може јести као посипан качaмак-са додатком сира и шушенице. Манифестација пружа прилику да се виде и пробају печурке које расту на територији Општине и са којима се могу припремити разни специјалитети. Термин одржавања манифестације је јун-септембар.

Организатор је Туристичка организација Цариброд.

3. Пливање за Часни Богојављенски крст

  манифестација која се одржава сваке године 19. јануара, на Богојављење.  

Догађај се одржава код двомостовља на реци Нишави. 

Организатор је Туристичка организација Цариброд.

 

4. Избор најбољих у спорту

   одржава се сваке године јануара месеца.

Награђују се најбољи спортисти  и спортске екипе који су предходне године остварили одређене успехе.

Организатор је Туристичка организација Цариброд.

5. Олимпијада за особе трећег доба

        циљ ове манифестације је да се особе трећег доба интегришу  у систем рекреације и да се укључе у систем спорта  и друштвени живот. Екипе се такмиче у штафети, пикаду, шаху, шутирању на гол, шутирању на кош. Одржава се априла месеца. 

Организатор је Туристичка организација Цариброд и Удружење пензионера Димитровград.

6. Велигденска перашка

          или ускршња перашка је традиционална манифестација која се одржава на Ускрс. Има за циљ очување традиције и обичаја везаних за Ускрс. Организује се такмичење у туцању јајима или ''перашкама''. Такође постоје  и разне игре где деца могу да се забаве али и да освоје награде.

Организатор је Туристичка организација Цариброд.

7. Кадрил Плес са Европом

             плес  малих и великих матураната уз музику Штраусове опере ''Слепи миш''  на трговима европских градова. Матурски плес, познатији као ''Кадрил'' одржава се од 2005. године у Србији да би 2011. године заиграло 33.202 ђака и тиме ушао у Гинисову књигу рекорда.

 

8. Царибродски МТБ маратон

                 то је спортска манифестација међународног карактера која промовише и представља општину Димитровград са туристичким потенцијалима. Здрав начин живота, рекреација, подстицање такмичарског духа, адреналин су ствари које ће сваки такмичар доживети на стазама маратона. Термин одржавања је мај - септембар у зависности од временских прилика. 

Организатор је Туристичка организација Цариброд.

9. Нишавски хоровод

   међународни  фестивал фолклора. Одржава се од 20.маја до 5.јуна. Циљ фестивала је да окупи све градове из долине Нишаве и њихове ансамбле у непрекидно коло, које се у овом крају назива Хоровод.

Оргнизатор Центар за културу.

10. Турнир у малом фудбалу

   највећа спортска манифестација у граду.  Траје 15 дана а екипе које се такмиче су подељене у више категорија, од пионира до ветерана. Организује се од 1964  у другој половини јула месеца. Међународног је карактера јер учествује и екипе из Бугарске.

Организатор је Туристичка организација Цариброд и Спортски савез Цариброд.

11. Турнир у одбојци на песку

    манифестација која се одржава сваке године крајем месеца августа. Екипно такмичење у одбојци на песку. 

Организатор Туристичка организација Цариброд

12.  Хуманитарни турнир у баскету

    једнодневни хуманитарни турнир где се окупљају димитровградски баскеташи под називом ''100 баскеташа Цариброда''. Сакупљени прилози иду Фондацији ''Замисли живот'' за помоћ деци са сметњама у развоју. Одржава се у другој половини јула.

13. Дани кошарке

   одржава се августа месеца. Уз традиционалну утакмицу у баскету, одржава се такмичење у шутирању тројки, као и баскет турнир за сениоре и дечаке. 

14. Балкан театар фест

   је међународни фестивал професионалних и аматерских позоришта. Учествују глумци из Србије, Бугарске и Македоније. Фестивал се одржава октобра месеца.

Организатор је Центар за културу Димитровград.

15.  Ликовна колонија Погановски манастир 

  одржава се сваке године у порти манастира Поганово. Сва дела која су стварана у овој колонији остају у власништву галерије и чине културно наслеђе града.

Термин одржавања је месец август.

Оргнизатори Центар за културу Димитровград и галерија "Методи Мета Петров.

 

16.  Изађи ми на теглу

  манифестација која се одржава 22. септембра у Балканској улици. Сем такмичарког дела, можете уживати и у музичком програму. Екипе имају од 2 до 6 чланова, добијају паприке, шпорет, дрва а тајне састојке могу донети сами. Победници се даље пласирају за велико републичко такмичење. 

17. Рекреација на води

  манифестација подразумева вожњу скутера на води, циљ је научити како управљати али и безбедно се понашати на скутерима на води, правилну вожњу као и правилно коришћење опреме. Полазници имају теоријски и практични део обуке.

18.  Дан општине Димитровграда

  манифестација поводом Дана Општине одржава се 21. септембра и траје неколико дана. Манифестацију прате концерти, такмичења и сајмови. У оквиру Дана Општине Димитровград организује се такмичење ''Изађи  ми на теглу'', ''Улица старих заната'', као и ''Сајам балканског агробиодиверзитета''.

19.  Школа пливања

  сва деца узраста од 5 до 12 година током целог лета могу бесплатно присуствовати учењу и савладавању технике и основе пливања на базенима у СЦ Парк уз квалификоване тренере. Одржава се од  1. јула до 31. августа.

20.  Гмитровданска трка

  одржава се почетком новембра месеца. Главна трка се одржава на траси од цркве Рођење Пресвете Богородице до манастира Свети Димитрије. Поред такмичара из Димитровграда, учествују и такмичари из Бугарске и Србије.

21. Џамп камп

  традиционалини међународни скакачки митинг, који се одржава средином јула месеца. Јуниори, јуниорке, пионири и пионирке имају прилику да се опробају у дисциплинама скок у вис и скок у даљ, код се сениори надмећу у троскоку.

22.  Ђурђевданска трка

  одржава се почетком  маја месеца. Такмичари се такмиче на стази од Стационара до споменика ''Паметник''. Стаза је дугачка 3.100 метара, а поред сениора и сениорки, (старт трка), могу учествовати и рекреативни тркачи и деца у посебној категорији.

23.  Фестивал дувачких оркестара

  одржава се септембара месеца.  Мажореткиње са дувачким оркестрима чине праву карневалску атмосферу, а идеја  и циљ самог фестивала је да се Општина подсети на вековну традицију, као и да се оснује Градски дувачки оркестар, са акцентом на ђаке средње и основне школе.