Садржај на сајту тренутно није комплетан, хвала на разумевању.
#udimitrovgradu.rs

Фарма Иванов Стадо

Боравак у селима пружа прилику и за дружење са животињама, што је посебно интересантно деци која долазе из великих градских центара.

Једна од фарми која се налази на Старој планини, у селу Каменица, је фарма "Стадо".

Интерактивна фарма вредне породице Иванов у Каменици код Димитровграда, у Парку Природе Стара Планина је алтернативни концепт очувања генетских ресурса балканских аутохтоних раса, започет 2003. године. Пројекат "интерактивна фарма" спроводи Природњачко друштво "Натура Балканика" из Димитровграда. Ако сте жељни потпуног мира и уживања у  природном, аутентичном и скоро заборављеном амбијенту из прве половине прошлог века, онда је село Каменица и Стара планина право место за вас. Ако желите да за тренутак видите како се живот заправо одвијао у прошлости - ово је такође право место за вас. Фарма и етно кућа-сеоско домаћинство породице Иванов на Старој Планини код Димитровграда представљају идеално одредиште за планинаре, бициклисте, као и за све љубитеље исконске, дивље природе, животиња и добро очуване традиције и наслеђа. Реновирани објекат породице Иванов у стилу традиционалне старопланинске архитектуре налази се унутар Парка природе Стара планина, у селу Каменица, које има 16 становника. Сеоски објекат планинског типа има једну двокреветну собу са купатилом и једну трокреветну собу која користи друго, заједничко купатило. Гости могу да користе кухињу, као и пространу трпезарију са поставком различитих музејских експоната и  традиционалних употребних предмета. Могућ је такође и закуп целе куће.

Фарма се налази на удаљаности од 1,5 км од Димитровграда и магистралног пута Ниш-Софија. Понуда фарме: јединствена збирка балканских аутохтоних раса животиња; "фарм шоп" - продавница производа са фарме; дечије игралиште, традиционална кухиња; етно соба и образовни програми. Фарма и етно кућа-сеоско домаћинство породице Иванов у селу Каменица располаже и салом за састанке - конференцијским простором капацитета за 30 особа, са професионалном опремом за озвучење и ефикасан рад. Најатрактивнији део програма фарме и етно куће Иванов је могућност рекреативног - теренског јахања на аутохтоним расама коња (домаћи брдски и нониус). Фарма Иванов у Димитровграду промовише вредности балканских агрогенетичких ресурса, сеоског наслеђа и својим програмом пружа допринос развоју маргинализованих сеоских области Србије.

Фарма Иванов 'Стадо' тренутно поседује 7 аутохтоних раса домаћих животиња - домаћи брдски коњ и нониус, каракачанска овца, балкански магарац, балканска коза, праменка бардока, мангулица свиња и пулин пастиркси пас, око 100 метара од куће. Визија ове фарме на подручју Димитровграда је заштита балканских домаћих аутохтоних раса, међу којима је каракачанска овца једна од најдревнијих раса југоисточне Европе. Стадо такође има воденицу у којој бројни произвођачи вуне прерађују вуну. Посетиоцима Фарме Иванов у Димитровграду се пружа и могућност представљања производње глистењака на бази калифорнијских глисти на пољопривредном газдинству Ивана Димитрова. Специјална пажња се посвећује промовисању  и  валоризовању локалних типичних производа на бази аутохтоних раса и традиционалних технологија вунене рукотворине и посебни старопланински џемпери, млечни производи попут качкаваља, белог сира, мед и други пчелињи производи, воће, поврће и лековито биље. Фарма и етно кућа Иванов у Димитровграду поседује део објекта који ће се у будућности користити за  занатску  прераду  меса мангулице, као и за прераду млека. Део фарме Иванов Димитровград је намењен боравку деце у  циљу зближавања младих генерација са селом и традиционалним наслеђем и вредностима села.