Садржај на сајту тренутно није комплетан, хвала на разумевању.
#udimitrovgradu.rs

Фарма Равна шума

Још једна од фарми је и фарма "Равна шума", рај за овце, козе, али и ламе.

 

На пашњацима крај села Пртопопинци пасу стада аутохтоних раса, беле метохијске овце бардоке и балканске козе које се на оближњој фарми гаје на традиционални начин. На газдинству породице Васов живе и брдски коњи, краве и живина, а посебну пажњу привлаче ламе.

Једном речју - прави мали зооврт.

Стада на паши од шакала и вукова чува група пастирских паса, од пулина и оштродлаког јазавичара до шарпланинца и каракачанског кучета Шарка, које је такође аутохтона раса.

Према речима домаћина породичне фарме Александра Васова, традиционални начин узгоја подразумева посебну бригу о животињама.

У органској производњи услови за раст и развој животиња су јако важни. Води се рачуна о свему, почев од одабира стоке за репродукцију, здравом одрастању младих, формирању стада, пуштању на пашу, шетњи, сунцу и свему што је општа добробит животиња. Органски одрживи ставови јесу она знања и искуства која су имали наши преци, њих само треба скроз прилагодити данашњем тренутку - каже Васов.

Тако се тренутно на фарми гаји 120 оваца и 80 коза од чијег млека се припрема сир мешанац. Прави гастрономски ужитак, бели сир од мешаног свежег млека оваца и коза, такође се припрема на традиционалан начин, као бели саламурски сир.

Овај производ специфичан је, како због млека посебних сорти, тако и због поднебља са ког потиче. Сир се складишти у просторијама са стабилном температуром и постојан је до јануара. Технологија за производњу овог деликатеса преузета је од старијих мештана који су некада били радници млекаре.

Што се тиче продаје, Васов каже да је он практично породични фармер - обавести своје пријатеље пре поласка на пут и они наруче жељене количине које им он испоручи. Иначе. стални купци су углавном пријатељи и посетиоци из Београда и Софије.

Александар Васов је ветеринар по струци, а као љубитељ паса и одгајивач посебних сорти, он је и међународни кинолошки судија.

После студија и живота у Београду одлучио је да се врати у родни крај и на породичном имању уз своја улагања и субвенције покрене фарму "Равна шума".

Данас је ово место посећено и због великог броја животиња аутохтоних раса и одлично је место за организовање едукативних садржаја.

Најчешћи посетиоци су ученици и студенти, и то како из земље, тако и из иностранства. Почетком школске године фарму су посетили ученици из Ниша и средње ветеринарске школе из Алексинца.

Студенти ветеринарских факултета на овој фарми одржавају и практичну наставу.

На фарми је пуно посла и за њих су, каже Александар, задужени чланови домаћинства, мајка агроном и отац неуропсихијатар у пензији. Само је један запослени радник, док се повремено ангажују сезонски радници. Међутим, има послова за које Александар ангажује своје пријатеље, како он то каже - за мобу.

 

Поред дивног шумског пејзажа, интересантних и ретких врста животиња, домаћин својим гостима пружа посебно задовољство уз звуке изворне музике на традиционалним инструментима.

Основни инструмент који свира Александар је кавал, иначе традидицонални инструмент пастира, али не изостају гајде, фрула и тамбурица. Професионално бављење музиком везује Васова за оркестре НаиССа из Ниша, Теодулија из Београда и Царибродски оркестар из Димитровграда.