Садржај на сајту тренутно није комплетан, хвала на разумевању.
#udimitrovgradu.rs

Специјални резерват природе Јерма

Специјални резерват природе „Јерма“ Ι категорија заштите - заштићено подручје међународног, националног, односно изузетног значаја. Захвата општине Димитровград, Бабушницу И Пирот. У делу СРП Јерма најзанимљивији је Кањон реке Јерме И Погановски манастир. Кањон реке Јерме настао је усецањем воденог тока кроз Гребен и Влашку планину.

Специјални резерват природе "Јерма" чини јединствен комплекс долина и кречњачких клисура са импозантним литицама, високим преко 700 м, са бројним пећинама, јамама, увалама, вртачама и остењацима. Природно добро изузетне флористичке и фитоценолошке разноврсности са екосистемима и присуством великог броја ендемичних, ендемо-реликтних, ретких и угрожених врста. Од укупно 901 биљне врсте, колико је до сада пописано у овом резервату, 77 их припада групи ендемита и субендемита. Од животињских врста на заштићеном подручју је евидентирано 110 врста птица, 25 врста сисара, 11 врста водоземаца и гмизаваца, 9 врста риба, 181 врста лептира, 27 врста пипа, 2 врсте псеудоскорпија и други бескичмењаци. Посебно је значајно присуство већег броја ретких или угрожених заштићених врста птица и сисара. У природном добру живи или се повремено среће 44 врсте птица од међународног и 52 врсте од националног значаја заштите. Најзначајније птице гнездарице с аспекта заштите су сури орао, риђи мишар, јаребица камењарка, прдавац, буљина, и др. Међу заштићеним сисарима, најзначајније је присусутво угрожених врста слепих мишева. Као посебно значајни спелеолошки објекти издвајају се пећина Ветрена дупка (са каналима дугим око 4.000 м) и јама Пештерица (дубока 160 м).

Окомите стене кањона Јерме идеалне су за слободно и спортско пењање, али и бројне планинарске активности, због више врхова и праваца, где свака стаза има своје чари и специфичности.

Налази се на путном правцу који преко Сукова и Звонца води до Бабушнице. Кањон је све до 1927. био непролазан,  све док те године није пробијена траса железнице за потребе рудника каменог угља Ракита. Рудник је затворен шездесетих година 20.века а уместо пруге изграђен је пут који је омогућио приступ дивљим лепотама реке Јерме, као и приступ Погановском манастиру који се налази на почетку Кањона.

 Манастир Свети Јован Богослов, познатији као Погановски манастир, налази се на петнаестак  километара од Димитровграда, у долини реке Јерме. Саграђен је крајем 14 века а осликан крајем 15. Захваљујући свом неприступачном положају остао је заштићен од освајача. Под заштитом је државе од 1949.године као културно добро од посебног значаја. Поред Погановског манастира на простору СРП Јерма налази се и Суковски манастир. Суковски манастир налази се у непосредној близини села Суково, 13 км од Димитровграда, на десној обали реке Јерме, окружен врлетима густо пошумљеног брега Царев камен. Због заклоњености од главног пута и импозантног природног окружења, густе шуме и непосредне близине саме клисуре реке Јерме, суковски манастир већ при првом сусрету плени снажним емотивним набојем спокојства и душевног мира.

Са једног, од неколико мостова изграђених у клисури, одваја се стаза ка највишем врху на Влашкој планини — Асеновом калеу.

Са овог узвишења, обележеног крстом од пешчара, које се пропиње на 1.300 метара поглед пуца ка околним дубодолинама према Димитровграду, Бабушници и Пироту, али и ка усеку кањона Јерме. Ни данас није јасно како је крст доспео на врх планине, на коју се успињу само планинари и људи вични ходању по козјим стазама. Има оних који верују да је исклесан на лицу места, док други, склонији народним предањима, кажу да су га овде на рукама изнели родитељи једног оболелог младића, који су веровали да ће њихов син оздравити, ако на том месту побију крст.

Река Јерма извире на Власинској висоравни, пролази једним делом кроз Бугарску, али се враћа у Србију где пролази кроз истоимени кањон који многи зову и српски Колорадо.

Нестварна тишина коју ремети само шум реке и цвркут птица, зелене оазе између којих се уздижу стене које је природа клесала хиљадама година, два манастира из 14. и 19.века, специјални резерват природе кањон реке Јерме, због конфигурације терена и лепоте често је упоређиван са Колорадом!

На подручју СРП Јерма села су претходних година оживела. Интересовање за посету овом крају довело је до тога да су многи своје старе породичне куће уредили за смештај туриста. Село Поганово је најпознатије село у кањону Јерме. У њему постоји више од 40 лежајева за смештај у 4 категорисана сеоска туристичка домаћинства. Поред њега ту си и Власи, Трнски Одоровци са смештајним капацитетима и ресторанима, који употпуњују доживљај и посету овом крају.

На територији Гребен и Влашке планине одржава се и манифестација међународног карактера „МТБ Маратон“. Бициклистичка трка за праве љубитеље планинског терена са великим висинским разликама. Стазе маратона могу се користити и за пешачење и за планински бициклизам.

На територији општине Димитровград, у атару села Борово, налази се и Боровски водопад Рипало.

Водопад се налази на 10 км растојања ваздушном линијом од Димитровграда, у околини мало насељеног села Барје (некада део села Борово). Махала Шотинци је најближа. Поред ње тече Барски поток који се спаја са Братиловдолским и тако заједно образују малу реку Рипа. Боровско рипало није уцртано ни на једној туристичкој карти. Приступ водопаду није лак. Уређених стаза овде нема, препоручује се за авантуристе и са обавезним водичем.