Спортско туристички центар Димитровград

Традиционална јела

Стара Шопска кухиња надалеко је чувена и популарна.

Карактерише је комбинација здравих и квалитетних млечних прерађевина и поврћа нпр. „Шопска салата“, „таратор“,„шушпе с урду“, јела с месом:  „плњене шушпе“, „задушено“, „спржа“, од кукуруза: „посипан качемак“, „морузница“, „белмуж“, од пшеничног брашна са сиром „баница“, или зељем „зељаник“итд.

Најдаље су глас о квалитету хране ових крајева пронели старопланинско јагње и качкаваљ. Познати су и сирово и топљено масло, овченик, овчје кисело млеко, бели преврели боровски овчји сир у кришци и др.

Посластица је јагње, на ражњу , у скрами у вурњи или под вршником у црепуљи. Некад је довољно и само месо и црна џигерица „на скару“ или на „камик“ .