Спортско туристички центар Димитровград

МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ ЦАРИБРОДСКЕ ШУШЕНИЦЕ“ ОБОРИЛА РЕКОРДЕ ПО БРОЈУ ПОСЕТИЛАЦА И ИЗЛАГАЧА

Близу 20 000 туриста посетило Димитровград протеклог викенда

Овогодишња манифестација „Дани Цариброске шушенице“ одржана је протеклог викенда (17 – 18 новембра) у спортској хали у Димитровграду. Манифестација је одржана по 3 пут у организацији Спортско туристичког центра Цариброд. Првог дана манифестације у петак 17.  новембра одржана је традиционална „царибродска седенћа“. У оригиналном амбијнту специјално декорисаном за ту прилику посетиоцима су презентовани производи из домаће радиности, стари занати али и демонстрирана технологија димљења шушенице. Лајтмотив овогодишње седенће било је дружење и повратак у стара добра времена када су се људи више дружили и нису били отуђени једни од других.

Централни део манифестације одржан је у суботу 18. новембра  уз рекордан број излагача, њих преко 200,  који су своје производе, пре свега шушеницу али и млечне производе, прерађевине од воћа и поврћа, вина, ракије итд. представили великом броју посетилаца пре свега из Р.Бугарске.

Овогодишњи промотер манифестације био је познати кувар пореклом из димитровградског краја Стамбол Гештамов. Он је био задужен и за оцењивање на традиционалном такмичењу „Нај блага царибродска шушеница“. Прво место на такмичењу однела је шушеница која је припремљена на газдинству Томице Милића из села Чиниглавци (општина Пирот), друго место припало је Пољопривредном газдинству Велчев из Димитровграда, а треће место Браниславу Манчићу (Фарма Бане) из Пирота.

Награду за најлепше уређен штанд однела је екипа “ММ“ из Пирота.

Посетиоци су осим у кулинарским специјалитетима и шушеници могли да уживају и у културно-уметничком програму у коме је наступио светски познати женски вокални ансамбл „Мистерија бугарских гласова“ из Софије.

Овогодишња манифестација оборила је све рекорде како по броју излагача тако и по броју посетилаца, којих је према неким проценама било близу 20 000 хиљада што није забележено у скорије у Димитровграду. Чињеница да се тражило место више у ресторанима и смештајним објектима у Димитровграду, али и у Пироту и околини радује пре свега организаторе али даје и озбиљан задатак за организацију манифестације „Дани царибродске шушенице 2018“.